tiistai 29. lokakuuta 2013

SUPPISRISOTTO


Ulkosuomalaisen onni on tuliaiset. Vanhempani kävivät muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa Kosovossa ja toivat tietty omalle pikku tyttärelleen kasan Suomi-herkkuja. Tuliaiskassista löytyi mm. ruisleipää ja ruisjauhoja, perunarieskaa, kardemummaa korvapuustien tekoon sekä piparkakkutaikinan ainekset ja piparkakkumuotteja. Joulua siis odotellessa!

Ruisriemun ja maustearsenaalin lisäksi mukana oli kaksi isoa pussia lempisieniäni, suppilovahveroita. Niistä loihtii niin sienipastaa kuin sienipiirakkaa moneen kertaan. Sekä luonnollisesti ykkösherkkuani, suppisrisottoa.

Ennen kuin edes harkitset risoton tekoa, tarkasta kuitenkin tärkein seikka: valkoviinitilanne. Risotto on ruoka jota ei tule tehdä eikä nauttia ilman valkoviinia. Niin ja menee sitä valkoviiniä risottoon myös valmistusvaiheessa.

Ainekset. Kuten kuvasta näkyy
meikä käytti kevätsipulia. Tuo kivasti väriä!

SUPPISRISOTTO
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl voita
  • 3 dl risottoriisiä
  • 2 naisen pikkukätösellistä kuivattuja suppiksia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 dl kasvislientä
  • 1 dl kermaa
  • 3 dl valkoviiniä (puolet risottoon, puolet sinulle)
  • 1 dl raastettua parmesanjuustoa
  • suolaa ja pippuria
Kaada ensin itsellesi lasi viiniä. Nauti.

Valmista sitten kasvisliemi liuottamalla kiehuvaan veteen liemikuutio.

Lämmitä kattilassa öljy ja 1 rkl voita. Lisää ja kuullota riisi ja hienonnetut sipulit. Lisää joukkoon desi kasvislientä. Sekoita seosta kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Lisää toinen desi kasvisientä sekä desi valkoviiniä ja anna riisin kypsyä miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen.

Lisää vielä loppu kasvisliemi ja valkoviini. Murskaa kuivatut suppilovahverot omissa pikku kätösissäsi ja lisää nekin risottoon. Jatka risoton hauduttamista miedolla lämmöllä kunnes neste on imeytynyt riisiin.

Lisää joukkoon kerma ja hauduta kunnes kaikki neste on imeytynyt risottoon. Sekoita lopuksi parmesaaniraaste, mausteet ja voi risottoon ja anna imeytyä hetken.

Jos saatavillasi on tuoretta timjamia, lisää sitä mausteeksi. Tuore timjami antaa erinomaisen lisän sienirisottoon.

Huom! Jos käytät tuoreita sieniä kuullota ne sipulien kanssa ensin. Lisää sitten vasta riisit, kuullota hetki ja jatka ohjeen mukaan.   
Ja eiku syömään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti